Klein Grachtje

Nu is deze walmuur aan beide kanten vrij, maar in de 19e eeuw stond de vermicelli- en macaronifabriek van Jos Bauduin ertegenaan. 

Wonen 'op de muur'

In het verlengde van het Lang Grachtje ligt het Klein Grachtje. Vroeger stond hier de monumentale Looierspoort. Die is in 1734 afgebroken vanwege bouwvalligheid. Het Grachtje eindigde op de plek waar de Ezelmarkt overgaat in de Looiersgracht. Tegenwoordig bereik je het straatje bij het laatst overgebleven armenhuisje van Maastricht (Must see!) op de Verwerhoek. Aan het begin van het Klein Grachtje ligt een woning ‘op de muur’. Stichting Hendrick de Keijser zorgde voor de restauratie van dit ‘armenhuisje’.

Begraafplaats, fabriek tot chique wooncomplex

DAan de veldzijde van de muur vond de stadsarcheoloog een 16e eeuwse begraafplaats. De plek deed dienst als opslagruimte voor gemeentewerken en later als parkeerplaats. Oostelijk daarvan, achter een poort die in het verlengde van de Verwerhoek werd gebouwd, ontstond de Vrachtwagen- en Bussengarage van Verstraeten. Deze grensde aan de in de 19e eeuw gebouwde Vermicelli-fabriek van Bauduin, op de Grote Looiersstraat. De fabriek breidde uit tot aan de eerste stadsmuur. Op dat industrieel verleden staat nu de Looiershof, een chique wooncomplex. De eerste stadsmuur is opnieuw zichtbaar.

Op dit moment vindt er onderhoud plaats aan de muurdelen die zijn vrijgekomen. Hierover vertellen we je later meer.