Pater Vincktoren en walmuur

Een van de meest gefotografeerde plekjes van Maastricht. De toren uit 1380 wordt ook wel ‘de toren achter de Feilzusters’ genoemd.

In het huidige Faliezusterspark werd rond 1347 de tweede stadsmuur op de eerste muur aangebouwd. Er kwam ook een verdedigings- en uitzichttoren: de Pater Vincktoren. Genoemd naar de prior van het eerste Minderbroedersklooster van de stad, die in 1638 betrokken waren bij het mislukte Verraad van Maastricht en daarvoor samen met vier anderen was onthoofd. De arme pater heeft nooit gevangen gezeten in die toren, zoals vaak wordt beweerd!

Restauratie in 1906

Zijn huidige vorm kreeg de toren pas bij de restauratie in 1906, waarbij de niet meer bestaande bovenzijde werd gereconstrueerd naar de verdwenen Kruittoren van Wyck. Vanaf de toren verliep de tweede stadsmuur in zuidwestelijke richting naar de oever van de Jeker. Aan de veldzijde werd een stadsgracht gegraven ter bescherming van de tweede muur die onder de Pater Vincktoren uitmondde in de Middentak van de Jeker.

Stadstoilet

Het laatste stukje van de met hardsteen beklede muur is bewaard gebleven en bevat een in de muur opgenomen ‘stadstoilet’. Voor de bouw van het voormalige verzorgingshuis Molenhof op de plaats van het Sint Vincentiusklooster heeft Maastricht in de jaren 1960 nog 65 meter van de tweede stadsmuur laten slopen.