Rondeel Vijf Koppen

De naam verwijst naar de hoofden van 5 verraders die hier in 1638 op een staak gespietst werden om ze aan de Spaanse vijand te tonen.

Rondeel ‘De Drie Duiven’ kwam circa 1516 bij de bouw van een stenen muur rondom de van Sint Pieter gekaapte ‘Nieuwstad’ tot stand. Het is een ‘zusje’ van rondeel ‘Haet ende Nijdt’. Ook ‘De Drie Duiven’ diende als geschutplatform en herbergde bovendien twee kazematten, waarvan er één bewaard is gebleven. Op dit rondeel werden, als afschrikking voor de vijand, in 1638 de op stangen gespietste hoofden van vijf, vanwege het ‘Verraad van Maastricht’ terechtgestelde personen tentoongesteld. Van die tijd af kreeg het rondeel de naam ‘De Viêf Köp’, De Vijf Koppen. Het rondeel is sinds 2021 niet meer toegankelijk, vanwege onderzoek naar een aantal scheuren in de buitenmuur.

Willie Lion

Maastrichtenaar Willie Lion is erg betrokken bij de Maastrichtse vestingwerken. Hij is nagenoeg dagelijks in de weer om mooie foto’s te maken en zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Want, zo vindt Willie Lion, mogen we met z’n allen trots zijn op al het historische erfgoed dat Maastricht rijk is.

Daar komt bij dat Willie het jammer vindt, dat er zo weinig aandacht wordt geschonken aan de vestingwerken en de huidige herstelwerkzaamheden aan rondeel ‘Vief Köp’. Daarom is hij zelf een reclamecampagne begonnen. Op zijn eigen Facebookpagina ‘De stadsmuur gezien door de lens van Willie’ vertelt hij de bezoekers alles dat hij weet en laat hij zijn eigen foto’s zien.

Zeven gewelven

“Ik vind het prachtig om in een stad te wonen waar zulke mooie vestingwerken te zien zijn. Maastricht is daarin redelijk uniek in Nederland. Toen in 2019 een deel van de walmuur instortte, was dat een enorme schok voor mij, maar inmiddels zie ik ook wel veel voordelen. Doordat alles nauwkeurig afgegraven en gerestaureerd wordt, komen zowaar bijzondere zaken aan het licht de niemand van te voren wist. Zo is men bijvoorbeeld tijdens werkzaamheden aan rondeel ‘Vief Köp’ gestuit op zeven gewelven. Als je dan als hobby fotograaf aanwezig bent bij deze unieke vondst, dan is dat natuurlijk geweldig.”

Respect

Willie Lion gaat verder: “De gewelven die men bij het rondeel heeft blootgelegd zijn honderden jaren oud en hebben vroeger gefungeerd als extra verdedigingslinie voor soldaten. Deze soldaten stonden dan bij de walmuur, in een lager gelegen ruimte met kanonnen of musketten de vijand tegen te houden. Als je je dan realiseert hoe die mensen destijds daar op een kleine ruimte gestaan en gevochten hebben om Maastricht te verdedigen, dat is gewoon prachtig. Die mensen hebben zich ingezet om Maastricht te behouden zoals het nu is. Daar heb ik veel respect voor.”

De werkmensen en archeologen die te vinden zijn bij de restauratiewerkzaamheden van rondeel ‘Vief Köp’ kennen nagenoeg allemaal Willie Lion. Hij is er bijna dagelijks en maakt graag een praatje over de voortgang van de werkzaamheden en over de geschiedenis van de stad. Zijn stad.

Foto_Willie_5-57b08086.jpg Foto_Willie_3-b5234b74.jpg Foto_Willie_2_Duif-faa38017.jpg

Prachtige plekjes

“Er zijn plannen om de foto’s die ik genomen heb van o.a. de herstelwerkzaamheden aan rondeel ‘Vief Köp’ in een videoproductie te tonen in infocentrum De Helpoort van Stichting Maastricht Vestingstad. Zo kunnen nóg meer mensen de vestingwerken van Maastricht zien en beleven. Per slot van rekening zijn dat toch de mooiste plekken in Maastricht. Zoals bijvoorbeeld het stadspark met zijn walmuur, de Helpoort en het Pater Vink torentje. Prachtige plekjes in Maastricht waar ik trots op ben”, aldus Willie. 

Onlangs verscheen er op de NOS een artikel over de opgravingen achter de stadsmuur.